Ένα άρθρο μου που φιλοξενείται σήμερα στην Καρφίτσα. Πόσο άλλαξε το ελληνικό κράτος, ο δημόσιος τομέας, μετά από δυο χρόνια κρίσης; ΚΑΘΟΛΟΥ! Εξακολουθεί να υπόσχεται σαν να μη συμβαίνει τίποτε!
Τη σύγκληση μιας μεγάλης σύσκεψης, για τις 18 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το προηγούμενο Σάββατο, ο πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας, για να εξεταστεί «η αξιοποίηση της περιουσίας του οργανισμού στη δυτική Θεσσαλονίκη».
Βεβαίως εκείνη η ημέρα δεν ήταν πολύ καλή για τον κ.Σχίζα. Της δήλωσής του είχε προηγηθεί η εγκαινίαση από τον ίδιο και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του εμβαδού 1500 τετραγωνικών μέτρων χριστουγεννιάτικου χωριού της ΓΑΙΑΟΣΕ στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, το οποίο όμως, όπως αποκάλυψε η karfitsa.gr, έκλεισε αμέσως μετά την τελετή, γιατί δεν είχε μπορέσει να εξασφαλίσει την άδεια …του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη προσπάθεια για την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής περιουσίας, που είναι θεσμικά ο λόγος ύπαρξης της ΓΑΙΑΟΣΕ, δεν ευδοκίμησε, αλλά ο κ.Σχίζας δήλωσε ότι έχει πολλούς στόχους στη Θεσσαλονίκη και δρομολόγησε συνεργασία με τον Δήμο γι’ αυτούς:
· Εμπορικό κέντρο αξίας 100 εκ. ευρώ, έκτασης 100 στρεμμάτων, στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό
· Αθλητικό κέντρο στη δυτική Θεσσαλονίκη
· Εμπορευματικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου
· Δυτικό προαστιακό σιδηρόδρομο με (προφανώς παραθαλάσσιο) τραμ, που θα συνδέει λιμάνι- Μέγαρο Μουσικής
· Μουσείο Ολοκαυτώματος στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.
· Συνεδριακό κέντρο στον παλιό Σ.Σ.
Από αυτά «αξιοποίηση της σιδηροδρομικής περιουσίας» μπορεί να θεωρηθούν ενδεχομένως:
· Το Εμπορικό Κέντρο, αλλά δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα διότι, όπως λέει ο κ.Σχίζας, θα γίνει αφού τελειώσουν τα βασικά έργα του μετρό στο σταθμό και ωριμάσουν τα πολεοδομικά θέματα, ενώ μετά θα αναζητηθεί και ιδιώτης εταίρος.
· Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, αλλά όπως εκτιμά ο κ.Σχίζας, χρειάζεται ένα πεντάμηνο για τις διαδικασίες για το προεδρικό διάταγμα με τους όρους δόμησης.
· Το συνεδριακό κέντρο, αλλά, όπως κατέστη σαφές, είναι ακόμη σκέψη
Από τα άλλα:
· Το γήπεδο, το οποίο παραχωρεί στον δήμο Θεσσαλονίκης, για να το ανακαινίσει και μετά να το παραχωρήσει εκείνος σε ομάδες, είναι περιουσία του Συλλόγου Σιδηροδρομικών “ο Θερμαϊκός” ενώ δεν έχει λυθεί ακόμη και το ...μείζον θέμα, το οποίο ανέκυψε, καθώς ο δήμαρχος “πρότεινε να γίνει και πισίνα στη μεγάλη έκταση του γηπέδου”
· Το πρώην στρατόπεδο Γκόνου ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας
· Οι μεταφορές και ο δυτικός προαστιακός, ανήκουν στη σφαίρα των ενδιαφερόντων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
· Το (προφανώς παραθαλάσσιο) τραμ από το λιμάνι στο Μέγαρο μουσικής κάνει το τελεφερίκ του Κουράκη να φαντάζει μία εύκολη παρέμβαση
Τι στόχο έχει η σύσκεψη λοιπόν; Να πληροφορηθούμε ότι ένας φορέας που λειτουργεί με δημόσιο χρήμα, προτίθεται να κάνει αναπτυξιακές business, σε συνεργασία με άλλους φορείς, που επίσης λειτουργούν με δημόσιο χρήμα. Το κράτος δηλαδή έχει τη διάθεση να κάνει business με τον εαυτό του, χωρίς ίχνος ιδιωτικού χρήματος.
Όλα αυτά απλώς δείχνουν ότι ο ελληνικός δημόσιος τομέας είναι αδιόρθωτος, διότι εξακολουθεί να λειτουργεί με τη λογική που οδήγησε στη γιγάντωσή του μετά το 1974 και στο αδιέξοδο του, μετά το 2009.
Κάνει “business”, υπόσχεται επενδύσεις και ανάπτυξη και εξακολουθεί να λειτουργεί, όπως το κράτος στη Σοβιετική Ένωση από το 1920. Το ότι η ιδιοκτησία ήταν δημόσια είχε ελάχιστη σημασία από τη στιγμή που οι κρατικοί αξιωματούχοι είχαν τη νομή και τη διαχειριζόντουσαν επιχειρηματικά κατά τις προτεραιότητές τους.
Αυτό κάνει και ο προταθείς από τη ΔΗΜΑΡ, όπως έλεγαν κάποια δημοσιεύματα, κ.Σχίζας με στρατηγικό εταίρο έναν άλλο δημόσιο φορέα, τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τους δυο φορείς συνδέει, ένα πολιτικό στέλεχος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Βασίλης Διαμαντάκης, ο οποίος δηλώνει μηχανικός της ΓΑΙΑΟΣΕ και στις πρόσφατες εκλογές ήταν υποψήφιος της παράταξης που διοικεί τον δήμο.
Συμπτωματικά, εφέτος ο δήμος αποφάσισε να …μην υποκύψει στις πιέσεις των φορέων της πόλης και να μην παραδώσει την πλατεία Αριστοτέλους στο άθλιο λούνα παρκ. Προέβλεψε λίγες ΜΚΟ να στήσουν σπιτάκια, χωρίς σοβαρές εμπορικές χρήσεις, από τις 20 Δεκεμβρίου. Αν το χωριό της ΓΑΙΑΟΣΕ με τους πάγκους και τα παιχνίδια για τα παιδιά δούλευε, όπως είχε σχεδιαστεί, από τις 6 Δεκεμβρίου, δε θα είχε ανταγωνισμό σε κοντινή απόσταση.
Ίσως γι’ αυτό κάποιοι κατέγραψαν ελλείμματα στη διαφάνεια της διαδικασίας για συμμετοχή στο χριστουγεννιάτικο χωριό του Σταθμού, διότι δημοσίως δε βρέθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, ούτε για τα παιχνίδια, ούτε για τους πάγκους.
Έτσι χωρίς ΓΑΙΑΟΣΕ στον σταθμό και δήμο στην Αριστοτέλους, το χριστουγεννιάτικο χωριό ενός άλλου δημόσιου φορέα, της HELEXPO, μέσα στην έκθεση, εφέτος θα έχει μονοπώλιο. Μπορεί το χωριό στο σταθμό να μην ενοχλούσε ιδιαίτερα, αλλά η Αριστοτέλους πέρυσι είχε δημιουργήσει πρόβλημα βιωσιμότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου