Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Με μία τροπολογία θα σωθεί η χώρα!

Aρθρο μου που φιλοξενείται στο sirma.info




Η παράγραφος 17 του άρθρου 8 του νόμου 4009/2011 είναι μία από τις λίγες του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, οι οποίες δεν έχουν περιπτώσεις και εδάφια. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι διακρίνεται για τη σαφήνεια της.
“Με την απόφαση ορισμού των αναπληρωτών πρύτανη καθορίζεται η σειρά με την οποία αναπληρώνουν τον πρύτανη αν απουσιάζει, κωλύεται ή ελλείπει για οποιονδήποτε λόγο.”
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι απελπιστικά πλήρης διότι λέει “για οποιονδήποτε λόγο”, οπότε λύνεται το ζήτημα, διότι σε αυτό χωρούν τα πάντα. Σοφός ο νομοθέτης.
Ποιος λόγος μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται στον “οποιονδήποτε λόγο”;
Γι’ αυτό και η αρμόδια υπηρεσία ανώτατης εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, όταν της ετέθη το σχετικό ερώτημα για την αναπλήρωση του πρύτανη του ΑΠΘ, του οποίου η εκλογή είχε ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, απάντησε με επείγον επίσημο έγγραφο της ότι «όταν ο Πρύτανης ελλείπει για οποιονδήποτε λόγο, έχει εφαρμογή η προαναφερόμενη διάταξη».
Κάποιοι όμως δεν πείσθηκαν και είπαν ότι για να επιλυθεί το θέμα της αναπλήρωσης του πρύτανη, όταν αυτός ακυρώνεται, πρέπει να γίνει ειδική τροπολογία.
Κι έτσι κατετέθη η εξής τροπολογία:
“Με την απόφαση ορισμού των αναπληρωτών πρύτανη καθορίζεται η σειρά με την οποία αναπληρώνουν τον πρύτανη αν απουσιάζει, κωλύεται, έχει ακυρωθεί η εκλογή του ή ελλείπει για οποιονδήποτε λόγο.”
Δηλαδή, η ακύρωση της εκλογής του πρύτανη δεν είναι οποιοσδήποτε λόγος και χρειάζεται ειδική πρόβλεψη.
Δηλαδή έγινε ένας νόμος, ο οποίος μέσα σε ένα χρόνο τροποποιήθηκε και στην πρώτη φορά που εφαρμόστηκε χρειάστηκε τροπολογία διότι η διατύπωση “οποιοσδήποτε λόγος” δεν κάλυπτε όλους τους λόγους.
Καμία αντίρρηση, απλώς ορισμένα ερωτήματα:
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δεν συμπεριλαμβάνονται στη διατύπωση “για οποιονδήποτε λόγο”;
Τι θα γίνει εάν αύριο, επικαλούμενος αυτήν την τροπολογία, προσφύγει κάποιος εναντίον αυτού του νόμου ή οποιοδήποτε άλλου ισχυριζόμενος ότι όταν ο νομοθέτης λέει “οποιονδήποτε λόγο” δεν σημαίνει ότι καλύπτονται όλοι οι λόγοι;
ΥΓ: Σε κάθε περίπτωση, για να μην απογοητεύεται κανείς, υπάρχει και ο νόμος του Μέρφι, ο οποίος λέει ότι δεν υπάρχει τίποτε που να είναι τόσο κακό, που να μην μπορεί να γίνει χειρότερο: Οπότε ας παρηγορηθούμε διότι στο νόμο περί άνοιας, μπήκε η εξής τροπολογία:
«Από 1.3.2015 καταργούνται οι διατάξεις της περίπτωσης ιθ της παρ. 2 του άρθρου 5, της περίπτωσης ι της παρ. 1 του αρ. 6 (τεύχος ΔΔΣ), της παραγράφου 10 του αρ. 7, του εδαφίου δ” της παραγράφου 10 και της παραγράφου 5 του άρθρου 9 του ν.3469/2006 (Α 131)»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου