Ένα άρθρο μου που φιλοξένησαν taxalia
του Χρήστου Μάτη*
Τελικά η υφήλιος θα μείνει με την απορία.
“Πτώχευσε η δεν πτώχευσε ο Δήμος Μαραθώνα;
Διότι ο δήμαρχος Ψινάκης μας ανήγγειλε τη χρεωκοπία και μετά είπε οτι δεν το είχε πει ποτέ.
Αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Η γνώμη του κ.Ψινάκη αν ο δήμος Μαραθώνα χρεοκόπησε ή όχι έχει την ίδια βαρύτητα με τη βαθμολογία που έβαζε στα διάφορα reality show στα οποία ήταν κριτής.
Δηλαδή καμία.
Κανένας οργανισμός δεν χρεοκοπεί επειδή το δηλώνει αυτό οποιοσδήποτε, ακόμη και ο επικεφαλής του. Άλλωστε ο νόμος προβλέπει κυρώσεις για “δόλια χρεοκοπία”.
Η χρεοκοπία προκύπτει από την επίσημη βεβαίωση της κατάστασης, την οποία κάνουν οι διαπιστευμένοι για αυτό το καθήκον φορείς.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει την χρεοκοπία, ο υπουργός εσωτερικών, λέγοντας ότι δεν μπορούν να χρεοκοπούν οι δημόσιοι φορείς.
Ασφαλώς μπορούν να χρεοκοπούν. Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει, κρατών συμπεριλαμβανομένων, χρεοκοπεί.
Αυτό είπε και ο κ.Ψινάκης. “Δεν μπορώ να πληρώσω!” Δυστυχώς για αυτόν με τα στοιχεία που επικαλέστηκ, διέψευσε τον εαυτό του.
Διότι σύμφωνα με αυτά που είπε, στα ταμεία, στα οποία απέκτησε πρόσβαση πριν από έξι εβδομάδες, βρήκε 1.841.000 ευρώ, από τα οποία ήταν διαθέσιμες οι 370.000 με μισθοδοσία 400.000 ευρώ.
Σήμερα του έχουν μείνει στο ταμείο 70.000 ευρώ.
Άρα αν ο δήμος δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ σε καμία υποχρέωση πλην της μισθοδοσίας του Οκτωβρίου, που λογικά θα κατεβλήθη την 1η του μηνός, εισέπραξε περίπου 100.000 ευρώ.
(370.000 στα ταμείο
+ 100.000 εισπράξεις
470.000 συνολο
-400,000 μισθοδοσία
70.000 (που έχει στο ταμείο τώρα)
Από αυτά τα νούμερα, δεν προκύπτει πτώχευση.
Παρόλα αυτά όμως, ο αρμόδιος υπουργός κ.Ντινόπουλος, έσπευσε την άλλη ημέρα να του προσφέρει ταμειακή διευκόλυνση 400.000 ευρώ.
Κι όλα μια χαρά.
Ο Ψινάκης στον αφρό επί δύο ημέρες. Ο Ντινόπουλος ευαίσθητος. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Μαραθώνα ανακουφισμένοι διότι θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα κλπ...
Απλώς αυτή ήταν η τέταρτη φορά σε 45 ημέρες (από τότε που ανέλαβε καθήκοντα) που ο κ.Ψινάκης επέβαλε “βίαια” την ατζέντα του. Στα μέσα ενημέρωσης.
Την πρώτη ημέρα είχε ξεκινήσει καλώντας τους σκουπιδιάρηδες να πλένονται.
Την δεύτερη ημέρα κατάγγειλε ότι υπάλληλοι είχαν κρατήσει ανοιχτό αριθμό πρωτοκόλλου
Την τρίτη ημέρα κατάγγειλε ότι υπάλληλοι είχαν αφαιρέσει τους σκληρούς δίσκους υπολογιστών.
Μετά είπε ότι η Αλέκα Παπαρήγα λέει αηδίες.
Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε δημοτική σύμβουλο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης λέγοντας “σκάσε μωρή”
Κατάγγειλε ότι έκλεψαν 4 φορτηγά και τρία άλλα οχήματα από το δήμο
Προσπαθεί να ενοχοποιεί τους προκατόχους του “κάνοντας λόγο για Αληξ Μπαμπα και 40 κλεφτες”.
Είπε ότι πτώχευσε.
Η μάχη του Μαραθώνα
Μπορεί να υπήρχαν κι άλλα. Αλλά εγώ μόλις αυτά έμαθα. Αρκετά για ένα δήμο του μεγέθους του Μαραθώνα με 23.319 εγγεγραμμένους και 17.757 ψηφοφόρους. Μικρότερο και από το Δήμο Βόλβης που έχει 26.202 εγγεγραμμένους.
Υπήρξε συνέχεια σε κάποιο από αυτά τα θέματα; Όχι και δεν υπήρχε λόγος να υπάρξει συνέχεια. Ο πολιτικός ρόλος δίνει στον κ.Ψινάκη τη δυνατότητα να διατηρείται στον επικοινωνιακό αφρό χωρίς να χρειάζεται ιδέες για να τον κερδίσει, όπως στον ιδιωτικό του βίο.
Ο κ.Ψινάκης ανήκει σε ένα νέος είδος πολιτικών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τους θεσμούς για το επικοινωνιακό όφελος, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να προωθούν τις επαγγελματικές τους (και όχι μόνο) δραστηριότητες.
Προέρχονται από την κοινωνία και την οικονομία της αγοράς και είναι εμβαπτισμένοι στους κανόνες της. Στους κανόνες της ευελιξίας.
Υποτάσσουν το αξίωμα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό στις ανάγκες της επικοινωνιακής τους προβολής και θέλουν να αναλαμβάνουν υποχρεώσεις που έχει ο φορέας του οποίου ηγούνταιala carte.
Στο Μαραθώνα είναι προφανές ότι ο Ψινάκης δεν θέλει να πληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει ο δήμος, διότι τον βαραίνουν σε αυτά που έχει στο μυαλό του να κάνει.
Κάτι σαν τις επιγραφές που προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες σε μαγαζιά:
“Το κατάστημα λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση”.
Εύλογο αλλά όχι αποδεκτό με τους κανόνες που δουλεύει ο δημόσιος τομέας. Θα υποταχθεί ο δημόσιος βίος στη λογική Ψινάκη ή το αντίθετο;
Κρίνοντας από το πρότυπο που ο ίδιος δήλωσε ότι έχει, το πρώτο δεν αποκλείεται:
“Κάνοντας σχέδια για το μέλλον με τον πιο rock δήμαρχο της Ελλάδας.”, είχε γράψει στο instagram, όταν συναντήθηκε με το Γιάννη Μπουτάρη στις 17 Ιουνίου 2014.
«Θέλω να μου δώσατε οδηγίες, θέλω τα φώτα σας, αφού σας θεωρώ τον γκουρού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», φέρεται να του είπε ο κ.Ψινάκης, ο οποίος τον ρώτησε “για τα πάντα από το πως μαζεύουν τα σκουπίδια και πώς μένει η πόλη καθαρή, κρατώντας μάλιστα και σημειώσεις”.
Η δράση του σε λίγες μόλις εβδομάδες, δείχνει ότι μαθαίνει γρήγορα. Τώρα αναμένεται και η γυμνή φωτογράφηση...
ΥΓ: Σε κάθε περίπτωση οι διακριτικές σχέσεις έχουν και τηλεοπτική διάσταση:
ΨΙΝΑΚΗΣ, Οκτώβριος 2014
ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, Δεκέμβριος 2013