Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

H πολιτική είναι πολυ κυνικό σπορ...

Η άποψη μου για την απομάκρυνση Κουράκη από τις αντιδημαρχίες της Θεσσαλονίκης, όπως  φιλοξενήθηκε στο sirma.info μαζί με τις ευχές μου για καταξίωση στα μέσα ενημέρωσης της πόλης

http://sirma.info/wp/%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%81/



Κάποιοι φίλοι ζήτησαν τη γνώμη μου για το ότι ο Ανδρέας Κουράκης ετέθη εκτός αντιδημαρχιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ερώτηση τίθεται σε λάθος χρόνο.
Ο Ανδρέας Κουράκης είχε θέσει εαυτόν εκτός δημαρχιακού σχήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης όταν προεκλογικά είχε προτείνει τη συνεργασία, δηλαδή τη στήριξη του Γιάννη Μπουτάρη (και της Πρωτοβουλίας) από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί αυτή η διοίκηση στηρίζεται σε δυνάμεις που είναι σε πλήρη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν την υποταγή της εκλογικής του βάσης σε δίπολα δεξιά- αντιδεξιά, όπως έγινε και στις εκλογές του 2010 και στις εκλογές του 2014.
Γιατί, για όποιον δεν κατάλαβε, δεν είναι δυνατόν ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης να αποδίδει την περίφημη τροπολογία, με την οποία κατέστη εφικτή η νέα υποψηφιότητα Μπουτάρη σε “απαίτηση του ΠΑΣΟΚ”, αλλά οι στενοί συνεργάτες του Μπουτάρη να εμφανίζονται να προτιμούν ως εταίρους αυτούς που θέλουν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ κατηγορούμενο σε ειδικά δικαστήρια.
Κατά τα άλλα, πιθανόν η αντιδημαρχία να λείψει στον Ανδρέα, αλλά ο Ανδρέας δεν θα λείψει στην πόλη. Οι πεζοδρομήσεις του στο κέντρο της πόλης προκάλεσαν μεγαλύτερα προβλήματα απ” όσα έλυσαν. Η μανία του για “έργα” έβαζε “τα σκουπίδια κάτω από το χαλί”, αλλά αυτά δυστυχώς έβγαιναν στην επιφάνεια, όπως στην ιστορία του 5ου γυμνασίου, στα σχολεία που δεν έχουν αντιπυρική ασφάλεια, στο τελεφερίκ που δε θα γίνει ποτέ ούτως ή άλλως, όπως και στους σταθμούς των ποδηλάτων, όπου ήδη έχει καλύψει το κενό η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Απλώς κάποιοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι θα χάσουν τις βαρύγδουπες προαναγγελίες έργων, που δεν θα γινόταν ποτέ και αν για κάτι θα τον θυμόμαστε ως αντιδήμαρχο, θα είναι οι πινακίδες από τις οποίες μαθαίνουμε τις θερμίδες που χάνουμε περπατώντας μέσα στην πόλη.
Πάντως το επόμενο εκπαιδευτικό- ενημερωτικό ταξίδι στο Σαν Φραντσισκο, θα το πληρώσει μόνος.
Κρίμα δηλαδή, γιατί μία τέτοια μεγαλοϊδεατική κενότητα ταίριαζε στο πολιτικό προϊόν της διοίκησης. Δηλαδή την πλήρη αδιαφορία για την πόλη…
Χθες, με την ευκαιρία της συζήτησης για τον Ανδρέα και την εκδήλωση με ομιλητή τον Γιώργο Παπανδρέου στην Αθήνα, θυμήθηκα την προηγούμενη απόρριψη πολιτικού στελέχους από τον Γιάννη Μπουτάρη.
Ήταν ο Σπύρος Βούγιας. Ξέρεις, οι “άλλοι” φοβούνται ότι θα γίνεις δήμαρχος, φέρεται να του είχε πει ανακοινώνοντας το “κόψιμο”. “Μα δήμαρχος δε μπορεί να γίνει κανένας, αν δεν φύγεις εσύ”, λέγεται ότι του είχε απαντήσει ο ίδιος, μένοντας με την απορία γιατί τον έκοψε. Για όσους δε θυμούνται, ο Σπύρος το 2007 είχε ταχθεί υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου στην εσωκομματική εκλογή του ΠΑΣΟΚ και το 2012 είχε επιλέξει να μην είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής. Την ίδια περίοδο, ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωνε ότι στηρίζει πλήρως το ΠΑΣΟΚ.

* Ο Χρήστος Μάτης είναι δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου