Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Κάποιος ν’ αντιδράσει!

Ένα άρθρο μου που φιλοξενείται σήμερα στην εφημερίδα Καρφιτσα με αφορμή την απόρριψη του νέου οργανισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί από το δήμαρχο ως το πιο σημαντικό, αν όχι το μοναδικό έργο του.


Κάποιος ν’ αντιδράσει!

«Ο οργανισμός λειτουργίας του δήμου θα δημοσιευτεί προς τον Φεβρουάριο το αργότερο και τότε μπορεί να ξεκινήσει η αξιολόγηση».

Αυτή η φράση του δημάρχου από την πρόσφατη συνέντευξή του αποδεικνύει για μία ακόμη φορά, ότι η διοίκηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει πει τόσα πολλά, που νομίζει ότι έχουμε ξεχάσει τι έχει κάνει.
Ο δήμαρχος λοιπόν ή δεν θυμάται ή δε θέλει να θυμάται, ότι ο οργανισμός λειτουργίας του δήμου, για τον οποίο πολλές φορές δήλωσε υπερήφανος, έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 3360 της 17ης Δεκεμβρίου 2012.
Με μία ψευδή επαγγελία για την εξυπηρέτηση του πολίτη ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοικείται από το 2012 με έναν οργανισμό που ουδόλως βελτίωσε την εξυπηρέτηση, όπως προκύπτει από τα συνεχή ειρωνικά σχόλια που ακούγονται καθημερινά και δε θα έπρεπε να υπάρχει καν!
Επέτυχε, όμως, να καθυποτάξει τη διοικητική μηχανή στην εξυπηρέτηση των στόχων της διοίκησης, δηλαδή να δημιουργήσει υπαλλήλους που δουλεύουν σε καθεστώς φόβου.
Σε αυτήν την αήθη πολιτική είχε την αμέριστη συμπαράσταση του πρώην υπουργού εσωτερικών, ο οποίος για να διευκολύνει δήθεν την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος διοικητικής στήριξης, διευκόλυνε  τον πλήρη έλεγχο του προσωπικού του δήμου, επιτρέποντας να μην εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις για την επιλογή προϊσταμένων.
Και τώρα που αυτό τελείωσε, αντί για την αποκατάσταση της νομιμότητας, έχουμε την εξαγγελία ενός νέου οργανισμού, δηλαδή το μήνυμα στο προσωπικό ότι η διοίκηση διαθέτει την κάλυψη- πολιτική, μιντιακή και κομματική- να μπορεί να κάνει ό,τι την βολεύει.
Η ανεξέλεγκτη λειτουργία της εξουσίας λειτουργεί αντιδημοκρατικά και προκαλεί θεσμικά ρήγματα που εξυπηρετούν μονάχα αυτούς που δε θέλουν τη δημοκρατία.
Η εικόνα κυριαρχεί στην ουσία προσωρινά. Αλλά αφήνει πίσω της πολιτικά και όχι μόνο συντρίμμια.
Θ’ αντιδράσει κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου